Beschrijving
De D’Addario Kaplan A en D hebben een massief stalen kern met respectievelijk titanium en nikkel omwindingen. De G en C hebben een gevlochten stalen kern met wolfraam omwindingen. De klank is krachtig, helder en warm met een prettige textuur. De inspeeltijd is kort.
De Kaplan G-snaar is speciaal ontwikkeld om minder metaalachtig te klinken, iets wat veel G-snaren met wolfraam in de windingen wel wat hebben. De Kaplan snaren kunnen wat meer druk met de strijkstok prima verdragen. Ze klinken op veel cello’s als complete set goed in balans.
De G en C-snaar klinken warm en hebben een rijke klank met een goede kern in de toon. De G-snaar is merkbaar soepeler en klinkt warmer (minder metaalachtig) dan bijvoorbeeld de Thomastik Spirocore. G-snaren met wolfraam omwindingen kunnen voor ze ingespeeld zijn wat nasaal klinken. D’Addario heeft deze G-snaar zo ontworpen dat hij hier minder last van heeft. Andere modernere snaren, zoals bijvoorbeeld de Larsen Magnacore G-snaar hebben hier overigens ook minder last van.
De A en D-snaar zijn krachtig, helder, hebben een warme klank en klinken iets feller dan de Larsen Original snaren.
D’Addario maakt snaren met een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Deze Kaplan 4/4 snaren zijn door d’Addario ontwikkeld als alternatief voor Larsen Originals en Jargar snaren. De snaarspanning van deze medium Kaplan snaren is niet zo hoog, waardoor ze prettig spelen en snel reageren op korte boogstreken.
Snaarspanning (medium tensie) en opbouw van de D’Addario Kaplan cellosnaren
A: 173N (gemiddeld)
kern massief staal, omwindingen titanium
D: 138N (gemiddeld)
kern massief staal, omwindingen nikkel
G: 137N (hoog)
Kern gevlochten staal, omwindingen wolfraam
C: 133N (gemiddeld)
Kern gevlochten staal, omwindingen wolfraam
De klankeigenschappen van de D’Addario Kaplan cellosnaren
- Helderheid: warme, volle heldere klank
- Klankkleur: rond, harmonieus en transparant
- Kern: stevige, kernachtige toon en goede projectie
Kleurcodering D’Addario Kaplan cellosnaren
De Kaplan cellosnaren van D’Addario kun je herkennen aan hun kleurcodering (zie figuur hieronder). Links zie je het uiteinde bij het staartstuk van de cello en rechts het uiteinde bij de stemknoppen in het sleutelhuis.
Wil je een cellosnaar vervangen, kijk dan altijd even naar de kleurcodering om te zien welke snaar je nodig hebt. Kom je er niet uit? Stuur me dan een e-mail of whatsapp bericht met je vraag en eventueel een foto.
Cello snarenwijzer eBook en boekje
Wil je echt alles weten over cellosnaren? Dan raad ik je mijn boek Cello Snarenwijzer aan. Dit is in de Cellowinkel verkrijgbaar als eBook en als gedrukt boekje van zo’n 180 pagina’s.