Beschrijving
Weesgegroet Maria – Ave Maria
Het gebed tot Maria is een van de bekendste gebeden en dateert uit de 16e eeuw.
In het Latijn: Ave Maria, gratia plena, Dominus tecum. Benedicta tu in mulieribus, et benedictus fructus ventris tui, Iesus. Sancta Maria, Mater Dei, ora pro nobis peccatoribus, nunc et in hora mortis nostrae. Amen. |
De vertaling in het Nederlands: Wees gegroet, Maria, vol van genade, De Heer is met U, Gij zijt de gezegende onder de vrouwen, en Gezegend is Jezus, de vrucht van Uw schoot. Heilige Maria, Moeder van God, Bid voor ons, zondaars, Nu en in het uur van onze dood, Amen. |
Het ‘weesgegroet’ zoals wij dat nu kennen bestaat uit een aantal delen:
- Het eerste deel betreft de begroeting van Maria door de engel bij het brengen van de boodschap dat zij de moeder van de Verlosser zal worden: “Ik groet u, gezegende, de Heer is met u” (Lucas 1:28).
- Het tweede deel is ontleend aan wat Elisabet zegt tegen Maria, wanneer zij haar begroet bij haar bezoek: “Gij zijt gezegend onder de vrouwen en gezegend is de vrucht van uw schoot” (Lucas 1:42). De naam ‘Jezus’ werd hier later aan toegevoegd.
- Het derde deel is een ‘smeekbede’, die is ontstaan buiten de liturgie.
Het weesgegroet had al gauw een belangrijke plaats in het getijdengebed van katholieken en wordt nog altijd gebruikt als belangrijkste onderdeel van de Rozenkrans.
Over deze compositie ‘Ave Maria’ door Bach/Gounod
“Ave Maria” is een populair arrangement van het hierboven besproken gebed. Oorspronkelijk is het gepubliceerd in 1853 als “Méditation sur le Premier Prélude de Piano de S. Bach”.
De Franse componist Charles Gounod schreef een melodie over een versie van Bachs Prelude Nr. 1 in C groot, BWV 846. De publicatie uit 1853 had een Franse tekst. Maar de versie uit 1859 met het Latijnse Ave Maria werd heel populair.
Dit Bach/Gounod “Ave Maria” wordt – net als Schuberts “Ave Maria” – vaak gespeeld bij begrafenissen en huwelijksmissen. Er zijn veel verschillende instrumentale arrangementen. In dit boek vind je het arrangement voor cello en gitaar. De cello partij zit ook los bij de gebonden partituur voor cello en gitaar. Omdat de cellopartij helemaal in de c-sleutel staat is het fijn als je daar al wat bekend mee bent of die gaat leren.
Twijfel je of jouw speelniveau overeenkomt met de doelgroep van dit muziekboek?
Bel me dan gerust even: +31 (0)6 36112857. Ik kan je vertellen wat je zoal moet kennen en kunnen om met de muziek in dit boek aan de slag te gaan. Zo weet je zeker dat je voldoende uitdaging en plezier beleeft aan de bladmuziek die je koopt.
Voorbeeld uitvoering van deze compositie voor cello en gitaar
Beluister hieronder een voorbeeld van een uitvoering van deze bladmuziek:
Uitgave van deze bladmuziek
Het boek is uitgegeven in 1997 door Muziekuitgeverij van Teeseling uit Nijmegen onder nummer: VT372.