Beschrijving
Een goede compressor maakt je geluid rijker zonder de klank te kleuren!
De NUX Komp Core Deluxe is een analoog compressiepedaal. Het is een uitgebreid (deluxe) pedaal waarmee je het geluid van je piëzo pickup kunt optimaliseren. Dit heeft een aantal voordelen. De cello is beter te horen in de mix en is makkelijker te bewerken met andere effecten, zoals een delay of reverb. Zie de compressor als klank optimalisator. Je cello gaat er niet echt anders door klinken (klankkleur) maar wel beter (klanksterkte en dynamiek).
Wat doet een compressor?
Het signaal van je cello pickup of piëzo komt binnen via de ingang. De compressor volgt de dynamiek van je spel (dus de amplitude of het volume van het signaal). Afhankelijk van de instellingen past de compressor het volume hier en daar aan naar jouw wensen en het signaal wordt doorgegeven naar de uitgang.
De compressor beïnvloedt met deze volume-aanpassingen de kern van je klank. Hij zorgt ervoor dat het geluid van je cello ‘breder’, ‘ronder’ of evenwichtiger kan klinken, of juist met meer ‘punch’, waardoor de cello beter te horen is in de mix. Een bredere of rondere klank is prettig voor solo-spel of samenspel met akoestische instrumenten, een kernachtiger klank is handig als je speelt in een ensemble of band, waarbij je anders niet te horen zou zijn.
De instellingen van de compressor
Er zijn allerlei soorten compressors, van eenvoudig tot ingewikkeld. Deze Komp Core Deluxe is een uitgebreide variant, maar niet te ingewikkeld. Dus makkelijk in gebruik. Je stelt hem in naar je wensen en kunt hem vervolgens altijd aan laten staan op je pedalboard. Dat is het mooie van een compressor. Je hebt er geen omkijken naar. Maar haal je hem weg, dan mis je hem meteen!
Dit zijn de instellingen van de NUX Komp Core Deluxe:
- Sustain, waarmee je instelt hoe lang de toon blijft doorklinken. Vergelijkbaar met het sustain-pedaal van een piano. Een lage sustain dempt de toon en een hoge sustain maakt dat hij langer doorklinkt.
- Level, waarmee je het niveau van het ingangssignaal kunt instellen.
- Attack, waarmee je de reactietijd van de compressor kunt instellen (dus hoe snel hij het effect toepast op het moment dat het ingangssignaal een bepaalde drempel bereikt). Bij een snelle attack worden pieken direct opgevangen, waardoor je cello zachter en ronder gaat klinken. Met een langzamere attack wordt het signaal pas later naar beneden getrokken, waardoor pieken juist worden benadrukt.
- Blend, waarmee je de verhouding tussen het originele cello-geluid en dat van de compressor kunt instellen.
- Modus schakelaar, waarbij je kunt kiezen uit drie vormen van compressie; ‘clip’, ‘clean’ en ‘norm’. De clip-modus gebruik je als het ingangsignaal van je cello heel zacht is. In deze modus krijgt je geluid meer kracht. De clean-modus zorgt ervoor dat (te) harde ingangssignalen mooi worden gladgestreken, waardoor je een breder en evenwichtiger geluid krijgt. De norm-modus zit tussen de andere twee in en houdt dus het midden tussen een brede en punchy klank.
De beste instellingen voor jouw cello-setup vinden
Het vinden van de juiste instellingen van jouw versterkte cello-geluid is een kwestie van experimenteren. Waarschijnlijk is experimenteren nou juist wat je zo leuk vindt aan elektrisch versterkt cello spelen, dus dat komt goed uit. Zoek je de perfecte instellingen van dit effectpedaal op jouw cello, dan raad ik je aan om met een eenvoudig looper-pedaal je cello op te nemen, dit signaal door dit effectpedaal te laten lopen en dan te luisteren en de instellingen naar wens aan te passen. Dan hoor je het best wat je doet.