Beschrijving
In het late najaar, de wintermaanden en het vroege voorjaar kan de luchtvochtigheid in huis flink wisselen. Want dit is afhankelijk van hoeveel neerslag er valt (dus hoe vochtig het buiten is) en hoe en hoeveel je jouw huis verwarmd. De Wood’s WHU600 luchtbevochtiger kan uitkomst bieden!
Luchtvochtigheid en je cello
Een te lage relatieve luchtvochtigheid is gevaarlijk voor je cello. Want bij waarden onder de 40 % loop je het risico dat je cello ernstig beschadigd raakt. Te droge lucht maakt dat het hout in de cello teveel krimpt en zo kunnen er scheuren ontstaan. Meestal merk je dat als eerste aan het feit dat de stemknoppen kunnen losschieten. Dat kan al voorkomen onder de 50 % relatieve vochtigheid. Dit is echt een waarschuwingssignaal voor een te lage relatieve luchtvochtigheid in de ruimte.
De invloed van de luchtvochtigheid op jezelf
Een luchtbevochtiger verhoogt dus de luchtvochtigheid in de koudste tijd van het jaar, wanneer de lucht (te) droog is. En een goede luchtvochtigheid is niet alleen goed voor je cello (of andere muziekinstrumenten), maar ook voor jezelf. Zo kun je verschillende problemen voorkomen. Zoals een droge en gebarsten huid, droge ogen, geïrriteerde slijmvliezen, droge keel en kriebelhoest bijvoorbeeld.
Hoe zorg je voor een betere relatieve vochtigheid in huis?
Er zijn allerlei manieren om de luchtvochtigheid in je huis naar gezonde waarden (voor je cello en jezelf) te brengen. Maar één van de meest effectieve methoden is het gebruik van een luchtbevochtiger (in het Engels: Humidifier), zoals deze Wood’s WHU 600 bijvoorbeeld.
Over de Wood’s WHU600 luchtbevochtiger
De WHU600 luchtbevochtiger heeft een traploze hygrostaat die je kunt instellen tussen de 45 en 75% luchtvochtigheid. Idealiter stel je hem in op zo’n 60%. Dat kan met de hand en met de bijgeleverde afstandsbediening. Hij verspreidt waterdamp op twee manieren; In de vorm van een soort koude mist, die langs de bovenkant van het apparaat zich in de ruimte verspreidt en hij werkt met warme stoom. Bovenop de luchtbevochtiger kun je de richting van de mist/stoom uitstoot regelen.
Op het digitale display kun je de huidige temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte aflezen. Ook heeft de WHU600 een transparante tank die gemakkelijk te vullen en schoon te maken is. Bovendien kun je duidelijk zien hoeveel water er nog in het reservoir zit. Want met een volle tank doe je ongeveer een halve dag (waterverbruik is ongeveer 7 liter per dag). Wanneer de WHU600 in de nachtmodus staat, stralen de tank en de knop een discreet, blauw licht uit. Daarnaast is de WHU600 netjes stil (zo’n 35dB). Het stroomverbruik is tussen de 30 en 80W, afhankelijk van de ingestelde mist- of stoomfunctie.
De belangrijkste eigenschappen van de Wood’s WHU600 luchtbevochtiger:
- Hij is klein (34 x 20 x 23 cm) en flexibel. Dus je kunt hem eenvoudig overal neerzetten.
- De luchtbevochtiger heeft een nachtstand, handig voor in een slaapkamer.
- In te stellen met een traploze hygrostaat tussen de 45 en 75% relatieve vochtigheid en een timer-functie.
- Er zit een afstandsbediening bij.
- Er zit een goed waterfilter in en het reservoir (5,5 liter) is eenvoudig bij te vullen.
- Hij is energiezuinig.
- Hij werkt heel stil (zo’n 35dB).
Zoek je een luchtbevochtiger voor een wat kleinere ruimte? Dan is de goedkopere en kleinere Wood’s WHU400 misschien iets voor jou!
Extra tips om het klimaat in huis goed te houden voor je cello in de winter
- Zet planten in de kamer (en geef ze regelmatig water!). Zo breng je op een natuurlijke manier wat meer vocht in de lucht.
- Hang waterverdampers aan je centrale verwarming. Die kun je op veel plekken kopen (Blokker, Dille & Kamille, HEMA, Action).
- Zet de thermostaat van je verwarming niet te hoog (maximaal 21 graden Celcius).
- Laat ná het douchen gewoon de deur van je badkamer open staan. Zo verspreidt de waterdamp uit de badkamer zich in huis.
- Heb je vloerverwarming? Dan doe je er goed aan om regelmatig de vloer te dweilen. Want zo kan zich waterdamp verspreiden in de ruimte.
- Het gebruik van een stoomreiniger bij het schoonmaken in huis zorgt ook voor extra waterdamp in de lucht.
- Zorg voor voldoende ventilatie in huis.